Tekster fra 1905 el. tidligere
Dyk ned i den ældste danske svømmehistorie
En samling af de ældste danske tekster om svømning. De fleste af teksterne stammer fra et CD-rom projekt startet på Syddansk Universitet. CD-rommen blev oprindeligt udgivet i 2004. Der er tale om tekster af væsentlig historisk betydning for forståelsen af svømningens udvikling på dansk grund – både som idrætsaktivitet og i forhold til vores kulturelle forståelse af vand som et element, der kan betvinges.
Svømmehistoriske tekster efter 1905
De nyere historiske vande er et ekstra kig værd
Betydelige bøger om svømning udgivet i det 20. århundrede. Alle bøger har en del år på bagen og belyser svømningens og især konkurrencesvømningens udvikling i løbet af 1900 tallet. I første halvdel af århundredet var der fokus på stilarterne og formidlingen af de seneste udviklinger, mens udvalget af bøger mindskes betydeligt i perioden efter 2. verdenskrig. Især de ældste bøger indeholder en række meget flotte illustrationer.
Biografier og monografier
Personer med svømmehistorisk betydning
Der findes en række bøger om enkeltpersoner, der har præget svømmesporten i Danmark. Som med al anden sport, så fremdyrker også svømmesporten sine helte og heltinder. For dansk svømnings vedkommende – primært heltinder. Læs om flere af svømmepigerne, deres liv og deres tanker… med al sandsynlighed formidlet med hjælp fra forlaget, men ikke desto mindre en samtidig kilde.
Engelske tekster
Svømmehistoriske hjørnesten
Der findes en lille håndfuld engelske bøger, som betragtes som svømmehistoriske klassikere. Det er bøger, der hver især har bidraget til en større forståelse af nogle essentielle udviklingstrin i svømningen historie. Uanset om man er interesseret i de tidligste europæiske kilder, japanernes eksplosive udvikling i begyndelsen af 1930’erne eller Johnny Weissmullers crawl teknik, findes oplysningerne her.
Opslagsværker
Resultater og fakta i historisk perspektiv
Opslagsværker er stadig vigtige i den digitale tidsalder. Især fordi digitaliseringen har givet mange organisationer en forfejlet tro på, at alle oplysninger fremover vil være tilgængelige digitalt – i al evighed. Det er ikke nødvendigvis tilfældet. Derfor bør man skatte de gamle opslagsværker. Her er data og fakta solidt forvaret for eftertiden.